הוצאה לפועל

ישראלים רבים נאלצים להתמודד עם הליכי הוצאה לפועל המתנהלים כנגדם. בין אם אתם במצוקה כלכלית ואינכם יכולים לפרוע את החוב, ובין אם מדובר בכלל בחוב שאין לו כל תכלית, חשוב לדעת כי בהיותכם חייבים בהוצאה לפועל ישנם מספר דרכים בהן ניתן להתמודד עם ההליך.

ראשית, עלינו להבין מיהו "חייב" לפי חוק ההוצאה לפועל. החוק קובע כי חייב הינו מי שניתן כנגדו פסק דין חלוט. כמו כן, חייבים הינם גם מי שצריכים לשלם כסף או לבצע דבר מה מסוים עבור אדם אחר על בסיס מסמך או חוזה. הליכי הוצאה לפועל מתחילים מבחינתו של החייב כאשר הוא מקבל לביתו מכתב דרישה או מכתב אזהרה.

הראשון הינו מכתב אשר במסגרתו הזוכה מודיע כי הוא עומד לפתוח בהליכי הוצאה לפועל במידה והחוב לא ישולם. כעת, החייב יכול למנוע את פתיחת התיק על ידי הגעה לפשרה עם הזוכה. חשוב לדעת כי מכתב הדרישה איננו בעל תוקף משפטי ומדובר במעין "הליך מקדים" מבחינתו של הזוכה. עם זאת, התעלמות ממכתב הדרישה עלולה גם לגרום לנזקים בהמשך. מיד עם קבלת מכתב כגון דא, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי ולבחון דרכי פעולה אפשרויות.

תיק הוצאה לפועל יכול להתחיל מיד עם שליחת אזהרה. אזהרה מההוצאה לפועל מודיעה למעשה על פתיחת תיק כנגד החייב. באזהרה מפורטים פרטי החוב, פרטי הזוכה, פרטיו של ב"כ הזוכה וכדומה. מצורף לה גם שובר תשלום לפירעון. מרגע קבלת האזהרה, חשוב שהחייב לא ישקוד על שמריו. אין להתעלם מאזהרה וזאת משום שמרגע שהיא נוחתת בביתו של החייב, מתהפך שעון חול בן 20 ימים (או 30 ימים, תלוי בנסיבות התיק). ב-20 הימים הללו החייב יכול להתנגד לחוב, לבקש חקירת יכולת (על מנת לעכב הליכים ולקבל צו תשלומים) או לנסות ולהגיע לפשרה עם הזוכה.

חקירת יכולת, בקשת התנגדות

חייבים אשר אין באפשרותם יכולת כלכלית לשלם את החוב, יכולים לבקש כאמור חקירת יכולת. חקירת יכולת הינה בעלת יתרונות רבים מבחינתו של החייב. היתרון המשמעותי ביותר בה הוא שהיא יכולה להביא לעיכוב הליכים. דהיינו, הזוכה איננו יכול לנקוט בהליכים כגון עיקולים או מאסרים כנגד חייב בתקופת חקירת היכולת. כפי שצוין לעיל, ישנם מקרים רבים בהם החייב מכחיש את החוב (כולו או מקצתו). טענות כנגד החוב צריכות להיות מוגשות במסגרת בקשת התנגדות להוצאה לפועל. הגשת בקשת התנגדות יכולה אף היא להביא לעיכוב הליכים (וזאת על בסיס שיקול דעתו של ראש ההוצאה לפועל). כעת יעבור הדיון לבית המשפט המוסמך.

הארכת מועד

כפי שצוין לעיל, יש לנקוט בהליכים הנ"ל בתוך תקופת זמן קצובה. חייבים אשר איחרו את המועד יכולים לפנות לראש ההוצאה לפועל ולהגיש בקשת הארכת מועד להגשת התנגדות. בקשות כגון דא יכולות בהחלט להתקבל, וזאת גם כאשר הנסיבות אינן חריגות באופן קיצוני. על פי רוב, בתי המשפט וראש ההוצאה לפועל יבחרו שלא למנוע מחייב להשמיע את טענותיו גם חרף שיהוי. עם זאת, לא מדובר בחותמות גומי. החייב צריך להצדיק את בקשתו בטענות מוצקות שניתן להתבסס עליהן.

פרעתי

חייבים רבים בוחרים לנקוט בגישה אחרת - טענת פרעתי. מדובר במקרה בו החייב טוען שהוא פרע את החוב ובינו לבין הזוכה אין ולו כלום. טענת פרעתי מוגשת אף היא לאחר קבלת האזהרה וזאת בהתאם לתנאים אשר נקבעו לשם כך בחוק. כעת, הדיון יעבור לבית המשפט.

בקשות נוספות שניתן להגיש

חייבים יכולים להגיש במהלך הליכי הוצאה לפועל בקשות נוספות. לדוגמא, בקשה לאיחוד תיקים (המביאה לאיחוד מספר תיקי הוצאה לפועל הפתוחים כנגד החייב), בקשה לביטול פסק דין, בקשה לעיכוב הליכים, בקשה לביטול הליכים, בקשה לביטול/עיכוב צו עיכוב יציאה מהארץ, בקשה למכירת נכס באופן עצמאי (ולא על ידי כינוס נכסים או מימוש משכנתא) ועוד. כל אלה יכולים לסייע לחייב להתמודד עם הליכי הוצאה לפועל בדרך הטובה ביותר. חשוב להדגיש כי מדובר בעניינים משפטיים מורכבים אשר מומלץ לתכננם ביחד עם עורך דין מטעמו של החייב.
 
משרדנו מעניק טיפול מקצועי ומלא בעניינים הנ"ל , התקשר/ו עכשיו לקבלת ייעוץ ראשוני .
 
 
 משרד עורכי דין יוסי כרמלי
 רח' המגדל 5 גבעתיים - ycarmeli.law@gmail.com  I  072-2525847  I 054-7303616
 
לייבסיטי - בניית אתרים